Czy słyszałaś o oparzelinie mrozowej? Najczęściej spotykamy się z tym zjawiskiem na mrożonej żywności, ale okazuje się, że na mleku kobiecym oparzelina mrozowa również występuje. O wypowiedź w tej sprawie poprosiła nas jedna z obserwatorek w mediach społecznościowych – Pani Natalia, która prowadzi profil na Instagramie @mojekpi.

Jak wygląda produkt spożywczy z oparzeliną mrozową? Ma biało-szary nalot, jest pomarszczony i suchy, mogą się pojawić kryształki lodu na powierzchni (w miejscu gdzie był większy dostęp powietrza). Zdjęcia mleka z oparzeliną mrozową zobaczysz na końcu wpisu.

Poprosiłyśmy o komentarz członka rady naukowej Fundacji BMK dr hab. inż Dorotę Martysiak- Żurowską. Okazało się, że brak jest danych naukowych w temacie oparzeliny mrozowej stricte mleka kobiecego. Dostępna literatura dotyczy głównie produktów spożywczych takich jak mięso, czy ryby. Wnioski z tego rozeznania są następujące:

  1. Oparzelina występuje na produktach spożywczych bogatych w wodę, zwłaszcza gdy są nieprawidłowo zapakowane. Wynika to z procesu sublimacji (proces podobny do parowania, ale nie wymaga cieczy, jako przykład kostki lodu, które w miarę upływu czasu zmniejszają się).
  2. W pierwszym okresie nie powoduje zmian jakości mleka, mleko zachowuje wartości odżywcze i jest bezpieczne dla dziecka.
  3. Zaawansowana oparzelina może spowodować nieodwracalne zmiany w składzie zamrożonego mleka – denaturacja białek, utlenianie tłuszczu. Te zmiany mogą wpływać na smak, barwę, zapach, konsystencję mleka po rozmrożeniu.
  4. Dziecko może niechętnie jeść takie rozmrożone mleko.
  5. Aby zapobiegać pojawieniu się oparzeliny mrozowej należy zwrócić uwagę na sposób pakowania – szczelny, nieprzepuszczalny dla pary wodnej, nie narażać zamrażarki na częste i długotrwałe zmiany temperatury, wykonywać częsty przegląd zamrażarki.
  6. Mleko prawidłowo zapakowane i przechowywane (-20 st.) może zachować swój skład i jakość nawet przez 3-6 miesięcy.*

*Zamrożone mleko kobiece można przechowywać do 12 miesięcy, cały czas jest bezpieczne do spożycia przez dziecko. Natomiast zachęcamy do tego, by zapasy zużywać na bieżąco i robić przegląd dat zapasów mleka.

Poniższe zdjęcia nadesłane przez Panią Natalię @mojekpi.

Źródła: 
  • Schmidt S.J. and Lee J.W. How Does the Freezer Burn Our Food? Journal of Food Science Education, 2009
  • Ashby, B.H.James, G.M.Krämer, A. Effects of freezing and packaging methods on freezer burn of hams in frozen storage. Journal of Food Science, 1973
  • Oksuz A, Alkan S.B., Ors E.D. The effect of improper packaging on moisture and fatty acid composition in frozen bluefin tuna (Thynnus Thynnus). Aquatic Sciences And Engineering 2023; 38(1): 68-73
  • Willenberg B. Freezing Basics Human Environmental Sciences Extension. 2021,  Published by MU Extension, University of Missouri-Columbia : https://extension.missouri.edu/publications/gh1501
Skip to content