Dla mam

Mleko matki, jako pierwszy pokarm, pełni szczególną rolę w żywieniu człowieka. Jego dostępność, bezpieczeństwo i jakość mogą zdecydować o późniejszym stanie zdrowia dorosłego człowieka. Zjawisko to nosi nazwę „programowania żywieniowego” i polega na modulowaniu przez składniki pokarmu kobiecego metabolizmu oraz pracy układu odpornościowego sercowo-naczyniowego i nerwowego. 

 

Dlaczego warto karmić piersią?

Mleko kobiece jest doskonale przyswajalne i idealnie dostosowane do potrzeb żywieniowych dziecka. Dostarcza mu niezbędnych składników odżywczych oraz wzmacnia odporność, a jego unikatowy skład jest dopasowany do danego momentu życia dziecka. To pełnowartościowy pokarm, który wpływa na prawidłowy rozwój psychofizyczny dziecka teraz i w przyszłości. Ponadto liczne badania naukowe dowodzą, że długie i wyłączne karmienie piersią pozytywnie wpływa na stan zdrowia zarówno dziecka jak i matki.  

Korzyści dla mam

Karmienie piersią

Karmienie piersią to ogromne benefity dla matki. Są one odczuwalne zarówno chwilę po porodzie, jak i wiele lat później. Do najważniejszych zalet karmienia piersią należą:

  • szybkie obkurczanie macicy po porodzie, co ma wpływ na przebieg połogu. Ssanie przez dziecko piersi wyzwala oksytocynę, hormon odpowiedzialny m.in. za skurcze macicy. W dniach następujących po porodzie oksytocyna zapobiega utracie krwi przez matkę. Dzięki temu spada prawdopodobieństwo wystąpienia anemii spowodowanej niedoborem żelaza. Oksytocyna ma działanie również przeciwdepresyjne;
  • mniejsze ryzyko ataku serca i udaru mózgu u matki. Wyniki badań wskazują, że każdy dodatkowy miesiąc karmienia obniża ryzyko zapadnięcia na chorobę serca o 4% a wystąpienia udaru mózgu o 3%;
  • łatwiejszy powrót do masy ciała sprzed ciąży. Karmienie piersią to duży wydatek energetyczny dla matki. Zapotrzebowanie energetyczne w czasie wyłącznego karmienia piersią wzrasta o około 500 kcal na dobę. Tkanka tłuszczowa zgromadzona w okresie ciąży jest po porodzie zużywana do produkcji mleka, co sprzyja utracie zgromadzonych nadmiarów;.
  • mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Badania wykazały, że kobiety, które karmiły piersią przez ponad sześć miesięcy, zapadają na ten typ cukrzycy niemal o połowę rzadziej;
  • mniejsze ryzyko zachorowania na wiele nowotworów. Skumulowany czas karmienia piersią (łączna liczba miesięcy karmienia piersią wszystkich urodzonych dzieci) jest odwrotnie proporcjonalny do ryzyka zachorowania na raka: w tym raka sutka (już trzy miesiące karmienia piersią redukują ryzyko o 20%), jajnika (karmiące piersią przez ponad 24 miesiące, mają o 40% niższe ryzyko zachorowania niż kobiety niekarmiące), a karmienie piersią przez dwa lata może zredukować ryzyko wystąpienia raka jajnika i macicy nawet o połowę;
  • mniejsze ryzyko zachorowania na endometriozę. Karmienie piersią przez rok lub dłużej może zredukować wystąpienie endometriozy o około 30%
  • oszczędności finansowe. Karmienie piersią jest bardziej ekonomiczne niż podawanie dziecku mieszanek mlekozastępczych. Mleko modyfikowane, akcesoria do jego podania, zużycie prądu i wody do jego przygotowania to wydatek kilku tysięcy złotych rocznie! Jeżeli przez pierwsze sześć miesięcy życia dziecko będzie karmione wyłącznie pokarmem matki, a następnie jego dieta będzie rozszerzana stopniowo, wygeneruje to spore oszczędności.

    Korzyści dla niemowląt

    matka karmi dziecko

    Mleko matki zaspokaja wszystkie potrzeby dziecka i dostarcza mu niezbędnych składników odżywczych przez pierwsze 6 miesięcy życia. To najlepiej przygotowany i pełnowartościowy pokarm, który ma znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka teraz i w przyszłości. Wiele badań naukowych potwierdza, że długie i wyłączne karmienie piersią wpływa na stan zdrowia dziecka i matki.

    Mleko matki jako pierwszy pokarm pełni szczególną funkcję w żywieniu człowieka. Jego dostępność, bezpieczeństwo i jakość mogą zdecydować o późniejszym stanie zdrowia dorosłego człowieka. Karmienie piersią to jeden z filarów „programowania żywieniowego”, które rozpoczyna się już w życiu płodowym. Mleko kobiece poza funkcjami żywieniowymi odgrywa ważną rolę w prawidłowym rozwoju układu odpornościowego, nerwowego i sercowo-naczyniowego. Badania naukowe dotyczące składu i właściwości pokarmu matki nieustannie przynoszą nowe informacje na temat prozdrowotnych właściwości karmienia piersią.

    • Dzieci karmione piersią otrzymują unikatowy, idealnie dopasowany do danego momentu ich życia, pokarm. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka i kontynuowania karmienia tak długo jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. 
    • Karmienie piersią buduje system odpornościowy dziecka, aby stał się mocną tarczą ochronną organizmu. Mleko mamy zawiera immunoglobuliny, czyli białkowe cząsteczki układu odpornościowego. Przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka jego układ odpornościowy dopiero rozpoczyna się kształtować. W tym czasie dzięki mleku mamy dziecko jest chronione przed drobnoustrojami w sposób bierny. Miedzy 6. a 24. miesiącem życia układ immunologiczny człowieka dojrzewa, przechodząc w aktywną pracę. Wtedy przeciwciała matki są swoistymi „nauczycielami” dla systemu odpornościowego dziecka. „Uczą“ rozpoznawać i walczyć z wirusami, na które wcześniej wystawiona była mama.
    • Pokarm kobiecy zawiera tysiące aktywnych składników, które mają wartość pozażywieniową, a ich pozyskanie na drodze procesu technologicznego jest niemożliwe. Należy do nich np. α-laktoalbumina, dzięki której tworzy się kompleks białkowo-lipidowy (tzw. HAMLET) o właściwościach niszczenia komórek nowotworowych czy unikalna mikrobiota pokarmu kobiecego będąca niezbędnym elementem do kształtowania mikrobiomu jelitowego dziecka. 
    • Wiele badań wskazuje na korelację między długością karmienia a eliminacją lub skróceniem hospitalizacji dzieci. Pokarm naturalny skuteczniej chroni przed biegunką zakaźną i zapaleniami ucha środkowego, zakażeniami układu oddechowego i moczowego oraz bakteryjnym zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych, a to jedne z najczęstszych powodów wizyt dzieci w szpitalach. 
    • Mleko kobiece jest idealnie dopasowane do potrzeb żywieniowych noworodka, zawiera wyłącznie gatunkowo specyficzne białka i jest najlepiej przyswajalnym pożywieniem. Dzieci karmione mlekiem matki w przyszłości rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne. Choroby układu sercowo-naczyniowego, anemia, alergia, cukrzyca typu 1 i 2 oraz wady zgryzu są wykrywane statystycznie częściej wśród dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym.  
    • Mleko kobiece uznaje się za tzw. żywność funkcjonalną ze względu na jego wyjątkowy skład o profilaktycznym i prozdrowotnym oddziaływaniu na organizm dziecka,. Jedną z najczęstszych przyczyn poważnych powikłań zdrowotnych dzieci przedwcześnie urodzonych jest martwicze zapalenie jelit (NEC). Jednym ze sposobów zapobiegania pojawieniu się NEC lub jego leczenia jest podawanie dziecku naturalnego pokarmu. 
    • W sytuacji porodu przedwczesnego, choroby dziecka lub matki jest możliwe podawanie mleka innej kobiety. Zajmują się tym banki mleka kobiecego. To wyspecjalizowane laboratoria, które pozyskują mleko od honorowych dawczyń, badają je pod kątem mikrobiologicznym, poddają procesowi pasteryzacji, przechowują w odpowiednich warunkach by zapewnić bezpieczne podanie potrzebującym dzieciom. Banki mleka są nieodłącznym elementem systemu opieki nad matką i dzieckiem. Pozostaje to w zgodzie ze wskazaniami Amerykańskiej Akademii Pediatrii oraz wspólną Rezolucją WHO i UNICEF, zgodnie z którą „Mleko kobiece pochodzące z profesjonalnego banku mleka jest drugim po mleku własnej matki pokarmem z wyboru do stosowania u noworodków i niemowląt” (WHO & UNICEF Join Statement, 1980). 

     

    Gdzie szukać pomocy?

    Jeśli młoda mama czuje, że nie radzi sobie z karmieniem piersią, obawia się, że postępuje nieprawidłowo, obserwuje u siebie lub dziecka jakieś niepokojące objawy, to warto, by szukała wsparcia u osób najbardziej kompetentnych. Jeśli problemy pojawiają się zaraz po porodzie, najlepiej skorzystać z porad konsultant ki laktacyjnej jeszcze na oddziale położniczym – jeśli szpital zatrudnia doradcę. Należy także wówczas zapytać o kontakt do poradni lub doradcy laktacyjnego i zachować go na wypadek późniejszych problemów. Poradnictwem laktacyjnym mogą się zajmować różne osoby, które niekoniecznie mają wystarczające kompetencje. Aby mieć pewność, że osoba udzielająca konsultacji ma właściwe kwalifikacje, należy zapytać, czy ma ona tytuł międzynarodowego certyfikowanego doradcy laktacyjnego (IBCLC) lub certyfikowanego doradcy laktacyjnego (CDL). Wielu certyfikowanych doradców laktacyjnych współpracuje także z organizacjami poza rządowymi, m.in. Fundacją Bank Mleka Kobiecego (www.bankmleka.pl), zajmującymi się promocją karmienia piersią i pokarmem kobiecym, dlatego warto szukać pomocy na ich stronach internetowych. Niestety, poradnictwo laktacyjne nie jest objęte refundacją NFZ, wiec konsultacje takie są zwykle odpłatne.

    noworodek w szpitalu

    Potrzebuję mleka dla mojego dziecka

    Laktator z mlekiem, w tle mama karmi dziecko

    Chcę oddać mleko do banku mleka

    Skip to content